· 

Eten en drinken in China

China is een groot en gevarieerd land, dit is zeker ook in de keuken terug te zien. Iedere regio heeft zijn eigen specialiteiten, sommige regio's staan bekend om pittig eten andere weer om het grote aanbod van seafood. In bepaalde delen van het land zijn noedels een echte specialiteit waar in andere steden de dumplings op iedere hoek van de straat worden aangeboden. Toch zijn er veel gerechten welke in het gehele land wel te verkrijgen zijn, denk aan noedelsoep vergezeld door een warme sojamelk als drankje. Vooral in de ochtenden typeren de stomende mandjes en potten het straatbeeld van menig dorp of stadje. Tijdens onze reis door China hebben wij enorm genoten van de Chinese keuken en onze zoektocht naar bijzondere gerechten.

restaurants in China

Wanneer je een restaurant in China binnen loopt is de menukaart bijna net zo groot als een gemiddeld tijdschrift. Er is vaak een grote keuze aan diverse soorten vlees, vis, groenten en deegwaar op verschillende manieren bereidt. Als je geen Chinees spreekt, leest en verstaat kan het weleens lastig zijn om uit te vogelen wat voor soort vlees of groenten er in de gerechten zit. Geloof ons, in China wordt echt van alles gegeten waar wij nog nooit van hadden gehoord en/of niet wisten dat het eetbaar was haha.  Gelukkig zijn er veel restaurants waar grote posters of lichtbakken aan de muur hangen met hierop foto's van de gerechten welke in huis zijn.

Dan is het gewoon aanwijzen wat je hebben wilt. Een klein nadeel en iets om rekening mee te houden, wanneer je iets van vlees of vis besteld, zijn botjes en graatjes! Deze vind je overal in terug dus eet wat meer voorzichtig wanneer je een dergelijk gerecht besteld. Ook als je niet van pittig eten houdt is het handig dit even kenbaar te maken. Over het algemeen is het in restaurants gebruikelijk om meerdere verschillende gerechten te bestellen en deze te delen met alle tafelgenoten. Vaak worden alle bestelde gerechten tegelijk aan tafel gebracht en niet in de, voor ons gewone, volgorde van voor-/hoofd- en nagerecht.

In veel gevallen krijg je in de restaurants een servies set welke in folie is ingepakt. Een bordje voor de groenten- of vlees gerechten, een kommetje voor de rijst en een kopje of glaasje voor thee of ander drinken. Het bestek bestaat over het algemeen uit eetstokjes en een kleine lepel voor eventueel bestelde soep. Ik raad aan om het eten met stokjes van tevoren een beetje te oefenen want er is meestal geen alternatief. Steeds als wij begonnen aan onze maaltijd keek het personeel nieuwsgierig naar onze skills waar wij gelukkig heel behendig in zijn geworden!  De rijst is vaak wat sticky waardoor deze eenvoudig te eten is met stokjes, maar wanneer dat niet zo is kan het wel wat lastig worden. Je kijkt af bij hoe de locals dat doen en taddaa je hebt het antwoord. Je zet het kommetje aan je mond, even kantelen en giet het als het ware naar binnen met behulp van je stokjes!

Wij hebben in China veel buiten de deur gegeten omdat veel hostels of hotels geen gelegenheid hebben om zelf te koken. Meestal bestelden we 2 groenten gerechten en soms een vlees, vis of kip gerecht erbij. Met drie gerechten, wat te drinken en een kom rijst ben je in de meeste gevallen niet duurder uit dan €12,50.


streetfood in China

Ook op straat kun je in de meeste plaatsen in China voldoende te eten krijgen (lees het is lastiger het niet te zien dan wel). Vooral vroeg in de ochtend en 's avonds verschijnen er in veel straten kleine kraampjes met stoommandjes of bbq's. Omdat het leven in veel Chinese plaatsen vroeg begint ( 05.00 uur) is het de moeite waard om ook eens tegelijk met de lokale inwoners op te staan en een ontbijt te scoren op straat. Je zult zien dat er overal grote hoeveelheden stoommanden staan opgestapeld welke vol liggen met verse zachte broodjes. Veel van deze broodjes zijn gevold met vlees of groenten, maar ook zijn er zoete broodjes waar een bonenpasta in zit. Samen met een rijst- of noedelsoep heb je voor een paar euro en heerlijk ontbijt.

's Avonds kun je in de meeste plaatsen je neus volgen naar de lokale nightmarket. Hier kun je kleine kraampjes vinden welke strak tegen elkaar aan staan en allerlei verschillende gerechtjes verkopen. Vaak staan op deze markten ook groente- en fruitkraampjes waar de lekkerste, meest verse soorten fruit te vinden zijn. Zo kun je na je hete kom noedels een heerlijk stuk watermeloen kopen om de pepers mee af te blussen. Ook kun je van die heerlijke kleffe rijstcakejes kopen die in allerlei verschillende smaken/kleuren en vormen verkrijgbaar zijn. Meestal ben je ook op de nightmarket niet meer dan een paar euro kwijt voor een volle maag en een leuke ervaring. Wanneer je een avondje streetfood gaat doen raad ik aan zelf eetstokjes mee te nemen, welke in iedere supermarkt te verkrijgen zijn. Zo kun je de wegwerp stokjes bij het kraampje afslaan en jouw eigen duurzame stokjes gebruiken.


specialiteiten

Zoals eerder gezegd is China een groot en divers land wat ook terug te zien is in de keuken. Iedere grote stad of provincie heeft zijn eigen specialiteit. Het is ook zeker aan te raden om de lokale specialiteiten te proeven, als je er toch bent! Wij hebben verschillende delen van het land gezien en ook geprobeerd zo lokaal mogelijk te eten. Zo aten we op aanraden van ons hostel in Chengdu varkenshersenen en ossentong, welke beide echt heerlijk waren! Eigenlijk proef je vooral de heerlijke pepertjes en kruiden die het gerecht zo veel smaak geven, maar wij vinden het leuk om nieuwe dingen te proberen. De mensen in het restaurant vinden het minstens net zo leuk, want sommigen komen letterlijk aan tafel in onze kommen kijken wat we hebben besteld of kijken zelfs op ons bonnetje om te lezen wat we eten. 

Ik denk dat de meest bekende specialiteit afkomstig is uit de hoofdstad van Chna, Beijing. Hier zijn erg veel restaurants te vinden welke de befaamde "Peking Eend" serveren en ik raad ook zeker aan een goed restaurant uit te zoeken en dit heerlijke gerecht te eten zoals de Chinezen dit al eeuwen doen. In zo'n restaurant is het de bedoeling dat je een hele eend besteld welke dan voor jou wordt gefileerd en klein gesneden. Samen met wat kleine, gestoomde, pannenkoekjes, bosui en komkommer wordt het aan tafel gebracht. Je zult de Eend en de andere ingrediënten met je stokjes in het pannenkoekje moeten vouwen waarna je het doopt in een heerlijke, stroperige "Hoi Sin" saus welke een dropachtige smaak heeft. Een echte aanrader!

Wanneer je wat meer naar het zuiden reist zul je wat vaker te maken krijgen met pittig eten. Zo staat de provincie Sichuan bekend om zijn pepers (szechuanpeper). Wanneer je deze pepers eet zul je het gevoel krijgen dat je tong verdoofd is en begint te tintelen. Ook is de Hotpot uit de steden Chengdu en Chingqing erg geliefd en befaamd in het hele land. Hotpot is eigenlijk de Chinese fondue. Wanneer je naar een hotpot restaurant gaat zul je zien dat iedere tafel één of meerdere kookplaten heeft welke in de tafel zijn weggewerkt. Je besteld dan een bouillon naar keuze en een set van vlees, vis en/of groente naar keuze. Vaak worden er ook noedels bij geserveerd. Er komt dan een grote kom met de bouillon op de kookplaat te staan vergezeld door verschillende bordjes met de bestelde groenten, vlees, vis en noedels. Het is dan de bedoeling dat je met behulp van je eetstokjes en een grote soeplepel de verschillende ingrediënten even in de kokende bouillon laat zwemmen om het er daarna weer uit te vissen en in jouw kommetje te laten afkoelen. Het is erg leuk en gezellig om dit met een groep te doen. Je ziet ook vaak Chinese gezinnen en grote groepen in deze restaurants eten. 

Een populair gerecht uit de regio van Shanghai is "Hong Shao Rou". Dit is een stuk buikspek dat gemarineerd en bereid wordt met veel verschillende specerijen. Door de lange bereidingstijd zijn de smaken compleet in het vlees getrokken en is het buikspek mals en zacht. Dit gerecht is onder veel Chinezen erg populair vanwege de heerlijke smaak en omdat beweerd wordt dat het een van Mao's favoriete gerechten was.

Dan zijn er door het hele land verschillende dumplings te vinden. Deze worden door de Chinezen de hele dag door gegeten, ontbijt, lunch of avondeten, het maakt niet uit. Dumplings zijn er in verschillende vormen en maten. De dumpling wordt altijd gestoomd en soms nog even gebakken in een wok of op een grillplaat. Je eet de dumplings met stokjes nadat je ze even in sojasaus of azijn met knoflook en een pepertje hebt gedoopt. Overigens is het ook heel handig als 'take away' want afgekoeld zijn ze ook nog super lekker, bijvoorbeeld als lunch tijdens je lange busrit!

Er zijn natuurlijk veel meer specialiteiten maar wanneer je naar China reist zul je deze gegarandeerd tegenkomen en ze zijn zeker de moeite waard om uit te proberen.


drinken

Van al dit heerlijke en pittige eten krijg je natuurlijk enorme dorst, maar wat bestel je dan in een Chinees restaurant..... Laten we eerlijk zijn; China staat niet bekend om zijn goede wijn dus dit is ook zelden verkrijgbaar en wordt vaak ook niet op juiste temperatuur geschonken.

Ik raad dan ook aan om de wijn voorlopig "in de ijskast te zetten" en gewoon te doen wat de Chinezen doen. Er zijn naast verschillende frisdranken eigenlijk maar drie dingen die in een Chinees restaurant gedronken worden. Thee, bier en warm water. Warm water is vaak gratis en wordt in een thermoskan op tafel gezet wanneer je aan een tafel plaats neemt. De meeste Chinezen drinken de hele dag door thee en dus ook tijdens de maaltijden. Wanneer je thee besteld krijg je een theepotje met daarin losse thee en heet water. Wanneer deze leeg is kun je 'm eventueel weer bijvullen met het water uit de thermoskan. Wanneer je in een restaurant een grote groep Chinese mannen aan een tafel ziet zitten staat de tafel vaak vol met kleine glaasjes en een aantal grote flessen bier. Het bier in China is niet sterk en wordt dan ook ruimschoots genuttigd door veel mannen tijdens de lunch of diner. Er wordt vaak ook meerdere malen geproost tijdens de maaltijd en dit gaat vaak gepaard met veel lawaai, harde stemmen en gelach.


Verder is de Chinese keuken een ontdekkingsreis met veel nieuwe ervaringen. De keuze is reuze en de smaken lopen erg uiteen. In onze tijd in China zijn wij zelden teleurgesteld en zijn we ook niet ziek geworden van al het verschillende voedsel op verschillende locaties, zowel op straat als in restaurants. Voor ons is de Chinese keuken één van de beste en meest gevarieerde van alle plekken waar we tijdens al onze reizen geweest zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0