· 

Hiken en Citytrips in Centraal Europa

Sinds een aantal jaren horen veel van de landen van het voormalig communistische Oostblok ook bij de EU, en is het dus makkelijk om met je eigen auto rond te reizen door landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Deze landen staan natuurlijk bekend om de prachtige grote steden welke ook zeker het bezoeken waard zijn, maar ook is er veel mooie natuur te vinden welke nog niet zo bekend is en waar je soms even helemaal alleen kunt zijn.

Wij zijn tegen het einde van de zomer vertrokken vanuit Nederland met onze camper (Jip) en richting Tsjechië gereden om hier ons nieuwe avontuur door centraal Europa te starten.


Tsjechië


Boheems Zwitserland

Wanneer je via Duitsland naar Tsjechië rijdt kun je de grens over in het gedeelde nationaal park "Boheems Zwitserland". Dit park is vooral bekend vanwege de grootste natuurlijke brug van Europa. Maar dit park heeft meer te bieden dan alleen deze brug. Het park heeft prachtige rotsformaties waar je tussendoor en overheen loopt. En ook loopt er een kleine bergrivier dwars door het park. Hier kun je een heel eind langs op wandelen, maar je zal op een gegeven moment met een bootje tussen de steile kliffen door moeten varen. Deze bootjes worden als een soort Venetiaanse gondels vooruit geduwd door een schipper met een stok. Wij hadden geluk, want we waren vroeg en bleken de eerste en de enige te zijn voor de overvaart van ongeveer 15 minuten. Onze schipper heeft zelfs nog vol passie voor ons een stukje op zijn mondharmonica gespeeld. Tussen de steile rotswanden was dit een magisch mooie en romantische ervaring.

Op de korte klim naar de grootste natuurlijke brug na, was de hike van zo'n 15 kilometer niet erg uitdagend, maar wel mooi en ook vrij rustig. 


Praag

Als je in Tsjechië bent kun je de prachtige stad Praag natuurlijk niet onbezocht laten. Wij zijn vanaf de camping op de fiets naar het centrum gereden om vervolgens te voet door de smalle straatjes te struinen en verschillende lokale lekkernijen te proeven. Het leuke van fietsen trouwens is dat je veel mee krijgt van je omgeving, bijvoorbeeld, de stijl van bouwen, de manier waarop men deelneemt aan het verkeer en zo ook de kwaliteit (of het gebrek eraan) van de weg kun je soms heel intens ervaren. Goed, lekkernijen in Praag: De meest voorkomende snack in de straten van Praag is de "Trdelnik". Je vind dan ook in iedere straat minimaal één zaakje waar de heerlijke geur van deze broodrol, welke aan een stok boven een gril wordt gebakken, te ruiken is. Het is dan ook bijna niet mogelijk om de verleiding te weerstaan. En dus zwichtte Bart al na het 3e tentje, keek mij lachend aan en zei: wil jij er ook een schatje? En ja het is een heel lekker broodje, iets dat we nog niet eerder aten. Verder staat Tsjechië natuurlijk bekend om zijn bier. Het "Pils" dat wij kennen is oorspronkelijk afkomstig uit het Tsjechische plaatsje Pilsen. Dus ook in dit geval kun je er niet omheen om in Praag een terrasje te pakken en een lekker verfrissend biertje te bestellen. Hier doen ze dan ook niet aan kleine glazen en je krijgt gewoon een halve liter voor dezelfde prijs waar je in Nederland een fluitje van 0,25 liter voor krijgt. Maar tussen al het eten en drinken door hebben we ook wel geprobeerd de stad te verkennen. De stad wordt gesplitst door de rivier de Moldau en er zijn dan ook veel bruggen van de ene naar de andere kant. De mooiste en bekendste brug is de Karelsbrug. Deze oude boogbrug brengt je van het oude centrum naar de voet van de heuvel waar de burcht op staat. Dit ommuurde stadsgedeelte is de grootste burcht ter wereld en omvat een Prachtige grote kerk en een paleis waar zo af en toe militaire voorstellingen worden gegeven welke wat weg hebben van de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace in Londen.

Wij hebben één dag in Praag doorgebracht en veel kilometers gemaakt, maar je kunt met gemak 2 dagen meer in deze stad doorbrengen zonder je te vervelen. Wij hadden graag nog een opera voorstelling bijgewoond, maar dat kwam helaas niet goed uit in combinatie met andere plannen die we ook hadden. Volgende keer... :)


Prihrazské Rotsen

Iets ten noordoosten van Praag ligt een natuurgebied van bossen en prachtige rotsformaties. Wij hebben hier een wandeling gemaakt van zo'n zestien kilometer en hebben een groot deel door een stil en mysterieus bos gelopen, maar ook boven op een plateau met erg hoge steile rotswanden. Ook hebben we ons hier door smalle spleten tussen de rotsen door moeten wringen om het pad te volgen. Dit natuurgebied is erg divers en ook niet zo bekend als andere gebieden in Tsjechië. Daarom is het er over het algemeen rustig en zijn er hele stukken waar je echt het idee krijgt dat je alleen op de wereld bent. Het park is overigens veel groter dan het gedeelte waar wij geweest zijn en heeft ook nog een aantal oude kasteel ruïnes. Dus je zou hier ook meerdere dagen kunnen wandelen en het park van verschillende kanten kunnen benaderen. Wij houden het na 1 wandeling voor gezien en reizen verder naar het noorden van Tsjechië.


Het Reuzengebergte

Zoals de naam al doet vermoeden gaat het in dit park over bergen. En niet over van die kleine bergen, maar over de hoogste bergen van Tsjechië. Het park ligt op de grens met Polen en je kunt dan ook bovenop de bergen met één been in Tsjechië en één been in Polen lopen. Het Reuzengebergte is in de winter een populair ski gebied en heeft daarom ook veel skiliften en berghutten. Maar in de zomer is het er niet minder druk, want er liggen erg veel zeer goed aangelegde wandelpaden. Hierdoor zijn zelfs de hoogste toppen voor vrijwel iedereen bereikbaar. Als je naar de hoogste top wilt "Snezka" zal je vroeg moeten beginnen aan de klim als je in alle rust van het uitzicht wilt genieten. Want als de zon wat hoger gaat staan en iedereen heeft het ontbijt binnen, zullen de wandelaars massaal de berg op klimmen of gewoon met de kabelbaan naar boven gaan. De minder hoge bergen zullen iets minder druk zijn maar zelfs begin september moesten wij tussen de kinderwagens door naar de top wandelen. Omdat wij op deze 18 kilometer lange wandeling geen enkele skilift genomen hebben liepen we alleen de hogere gedeeltes tussen de vele toeristen. De soms even zo mooie lager gelegen wandelpaden hebben we vrijwel alleen afgelegd. Maar ondanks de drukte en de af en toe snijdende koude wind was het zeker de moeite waard en voelde het ook echt als een uitdagende hike, lekker berg op.

Voor ons was dit de laatste bestemming in Tsjechië en zijn hierna doorgereden naar het veel grotere buurland Polen.


Polen


Auschwitz

Een van de redenen waarom wij naar Centraal Europa, en met name Polen, wilde is omdat wij het voormalig concentratiekamp Auschwitz wilde bezoeken. Dit stond al jaren bij Mo op haar lijstje. Dit is natuurlijk geen leuk en opwindend uitje, maar wij vinden het erg belangrijk dat gebeurtenissen zoals tijdens de tweede wereldoorlog niet vergeten worden. En we voelden de sfeer van deze gebeurtenissen toen we rondliepen door het kamp waar meer dan een miljoen mensen zijn omgekomen. Onze gids, vertelde veel persoonlijke verhalen van gevangenen en welke indruk en invloed het op haar leven en dat van haar ouders en voorouders heeft gehad. Deze informatie is persoonlijk en daarmee nog aangrijpender. De angst die er geheerst moet hebben en de wanhoop die gevoeld moet zijn..... Het is en blijft een onwerkelijk idee dat er op zo'n grote schaal fabrieken zijn gebouwd om mensen te vernietigen. Het heeft ons zeer aangegrepen en heeft ons doen beseffen dat de wereld fragiel is en dat mensen geleid door haat en angst in staat zijn tot verschrikkelijke dingen. Eén van de redenen van ons bezoek aan Auschwitz is dan ook het delen van deze ervaring met anderen en ervoor zorgen dat dit niet vergeten wordt, in de hoop dat het nooit maar dan ook nooit meer gaat gebeuren.


Krakau

Wanneer je in het zuiden van Polen bent kun je een bezoek aan de stad Krakau niet overslaan. Ook hier zijn we weer met de fiets vanaf de camping naar het centrum gereden om de binnenstad te voet te gaan verkennen. Krakau is niet de hoofdstad van Polen maar deze stad heeft wel erg veel te bieden en is niet onterecht erg populair. Naast alle mooie architectuur heeft Krakau een erg sfeervolle wijk Kazimierz. Deze joodse wijk was het decor voor de film Shindlers list. De voorheen vervallen wijk is hierdoor populairder geworden en is momenteel het centrum van vele hippe restaurants en barretjes. Ook is er erg veel streetfood te vinden in de straatjes van deze wijk, zoals Zapiekanka (een soort van  doorgesneden pistolet die vaak belegd is met kaas en champignons en die je verder dus helemaal zelf kunt laten beleggen met wat je maar wil). Let wel, zaterdag is het Sjabbat (wekelijkse rustdag in het jodendom) en kunnen er wat meer winkels restaurants dichtzitten dan de overige dagen. Wij hebben hier heerlijk een dagje rond gewandeld en ons tegoed gedaan aan verschillende lekkernijen en biertjes op het terras. Wat nog zo'n typisch Pools gerecht is dat we proefden is Pierogi. Het is een deeggerecht/dumpling verkrijgbaar in veel verschillende soorten (vullingen), zowel zoet als hartig, gekookt en gebakken. Wij namen beide een portie eind van de middag en zaten de rest van de avond vol. Het was smaakvol, maar delen is een bescheiden advies haha. Verder staan er erg veel mooie panden, er zijn veel jonge mensen op straat en in de cafés en er is een fijne sfeer.

Na het bezichtigen van deze grote stad zijn we al snel weer toe aan natuur en buiten zijn dus rijden we verder naar het zuiden voor het letterlijke hoogte punt van ons bezoek aan Polen.


Zakopane en de Hoge Tatra

In het Zuiden van Polen ligt het toeristische ski-oord Zakopane. Deze plaats staat bekend om de mooie ski gebieden, de prachtige wandelroutes en de plaatselijke delicatesse "Oscypek", ofwel, gerookte schapenkaas. Natuurlijk hebben wij de kaas geproefd en gekocht om mee te nemen. Maar we hebben hier vooral genoten van de prachtige bergtoppen en meren in dit gebied. De Hoge Tatra is namelijk het kleinste hooggebergte van Europa en heeft toppen die boven de 2000 meter uitkomen. Veel van deze bergtoppen zijn te voet goed te bereiken. De wandelpaden gaan ook door prachtige gebieden met fantastische uitzichten. We hebben gewandeld over bergkammen en langs fel blauwe meren. Het was op sommige momenten een behoorlijke uitdaging om de steile paden te beklimmen, af te dalen en weer omhoog te lopen om vervolgens weer af te dalen. Maar de uitzichten vanaf de top waren alle zweetdruppels meer dan waard!

Na de lange dag wandelen door de bergen besloten we om het bezoek aan Zakopane af te sluiten met een lekker lokaal diner in de stad. Ook daar hebben we wederom de lokale kaas gegeten, ditmaal met een lekkere bessensaus. En als hoofdgerecht hebben we ons door grote stukken vlees heen moeten slaan. Niet perse onze voorkeur veel vlees, maar ondanks dat smaakte het ons wel goed deze traditionele maaltijd. En dit alles onder het gehoor van lokale authentieke muziek die live werd voorgedragen door een kleine groep muzikanten. Voor ons een vrolijke en lekkere afsluiting van Polen.


Slowakije en Hongarije

Nadat we de grens van Polen naar Slowakije zijn overgegaan werden we verrast met een slechte weersvoorspelling. Het Hiken aan de Slowaakse kant van de Hoge Tatra hebben we daarom helaas geannuleerd en zijn we door gereden naar andere bezienswaardigheden in Slowakije.


Spissky Hrad

Alsof je terug gaat naar de middeleeuwen. Het kasteel (ruïne)l Spissky Hrad heeft zo'n mooie locatie en is in zo'n goede staat teruggebracht dat het lijkt alsof je een paar honderd jaar terug de tijd in gaat wanneer je door de gangen wandelt. het is een korte klim naar de ingang van het kasteel en er wordt daar een kleine toegangsprijs gevraagd. In het kasteel bevind zich ook een museum en je kunt helemaal naar de top van de hoogste toren klimmen. Hier vandaan heb een een 360° uitzicht over de nabij gelegen dorpen en de landerijen. Wij hebben vanaf de kleine heuvel naast het kasteel de drone ook nog even laten vliegen voor wat shots van het hele kasteel. Na het bezoek aan het kasteel zijn we nog door gereden naar het plaatsje Levoca voor een bak koffie en zijn toen verder gereden naar Hongarije.


Boedapest

Na een lange dag rijden, vanuit Slowakije, zijn we aangekomen bij een jachthaventje op zo'n half uurtje vanaf Boedapest. Hier hebben we een mooi plekje gevonden om de bus naast de Donau te parkeren en na het eten direct het bed in te kruipen. Het reizen is mooi, maar een lange dag rijden is ook gewoon vermoeiend. De volgende dag maken we ons klaar om eerst nog even boodschappen te doen en dan het centrum van Boedapest in te rijden naar een camping. Deze camping ligt redelijk dicht in het centrum en heeft alles wat je nodig hebt. We kunnen hier de was doen, douchen, wc legen en water bijvullen.

We kiezen er deze keer voor om de stad niet met de fiets te verkennen maar om met het openbaar vervoer het centrum in te gaan. Dit heeft als voordeel dat we 's avonds laat, in het donker, niet met de fiets over de drukke wegen terug naar de camping hoeven te rijden. En het openbaar vervoer is ook nog eens erg goed betaalbaar. We gaan dus met de bus en de metro naar het centrum en struinen 2 dagen door deze enorme stad met haar indrukwekkend grote gebouwen. Ook gaan we een avondje uit en belanden in de meest bijzondere uitgaansgelegenheid die we ooit gezien hebben. Het lijkt wel een oud kraakpand waar verschillende mensen op verschillende manieren met verschillende materialen de boel hebben gedecoreerd. Het is erg druk en gezellig. Na een paar drankjes gaan we weer naar de metro om terug naar Jip te gaan en alle indrukken van vandaag een plekje te geven. Steden zijn vrijwel altijd mooi en bieden veel. Daarnaast vinden wij het ook vaak indrukwekkend en voelen we redelijk snel de behoefte om ons terug te trekken na een lange dag in een stad.


Als we Boedapest verlaten kiezen we ervoor om richting Kroatië te rijden omdat we merken dat we behoefte hebben aan wat meer zon, zee en hogere temperaturen. Dus we rijden vanuit Boedapest dan ook in één keer Kroatië binnen en beginnen vanaf hier aan ons avontuur door de Balkan richting Griekenland.

 

 

Liefs, Bart en Mo

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Richard Schaeffer (zaterdag, 30 oktober 2021 10:03)

    Het blijft gaaf om jullie avonturen te volgen, het lijkt me nog leuker om het zelf mee te maken. Heel veel plezier daar. Ik volg jullie foto’s en verhalen. �� Groetjes Richard