· 

Visums aanvragen

Voor het eerste gedeelte van onze reis, de "Transmongolië-Express", hebben wij 3 verschillende visums nodig. We zullen starten in Rusland om zo, via Siberië, Mongolië binnen te rijden. Een aantal weken later zullen we onze reis vervolgen naar de hoofdstad van China, Beijing. Omdat we in China op zoek willen gaan naar mooie projecten (in het belang van onze aarde en/of het menselijk welzijn) om aan deel te nemen willen we hiervoor een visum van 60 dagen aanvragen. Dit blijkt op voorhand vrijwel onmogelijk als ik alle berichten moet geloven.

Na een ruime tijd het internet afgespeurd te hebben kwamen we uit bij "visumservice.nl". Op hun site kun je alle formulieren downloaden welke nodig zijn voor de visums voor deze reis. Zij kunnen ook de verplichte uitnodiging voor Rusland regelen. Naast het invullen en downloaden van alle "standaard" papieren is het ook nog nodig om een verklaring van je huidige zorgverzekering op te vragen waarop (in het Engels) staat dat zij jouw zorgkosten in Rusland dekken gedurende jouw verblijf. En de Chinese ambassade eist een werkgeversverklaring en een bankafschrift waarop duidelijk is dat je per persoon minimaal €100 per dag te besteden hebt tijdens de duur van het visum.

Vorige week zijn we in Den Haag bij visumservice.nl langs geweest om alle papieren in te leveren. De 20 A4-tjes voor Rusland en Mongolië waren voldoende om deze visums aan te vragen, maar na een bezoek aan het Chinees consulaat bleek dat wij voor iedere overnachting in China een boekingsbevestiging nodig hadden. Aangezien we nog niets gepland hebben na onze aankomst in Beijing hebben we ook geen boekingen gedaan. Gelukkig bestaat er zoiets als "booking.com". Hier hebben we voor 60 dagen hotels/hostels geboekt welke tot de dag van aankomst gratis te annuleren zijn. Deze hostels hebben we afgestemd op ons ingediende reisplan (dwars door China via een aantal Highlights naar Lhasa in Tibet). Hiermee is visumservice.nl wederom op pad gegaan richting het Chinees consulaat waar zij te horen krijgen dat het allemaal in orde is behalve dat wij een "Permit" nodig hebben om Tibet in te gaan. Dit blijkt weer alleen te verkrijgen bij een reisbureau welke excursies regelt om Tibet door te reizen samen met een gids. Omdat de prijzen voor dergelijke geplande reizen erg hoog zijn en omdat wij eerlijk gezegd niet weten wanneer we waar zullen zijn in China, hebben we besloten om ons reisplan te wijzigen (niet naar Tibet). Dit houdt in dat de geboekte hotels/hostels deels geannuleerd kunnen worden en dat er andere geboekt moeten worden.

Wederom hebben we het aangepaste reisplan en de boekingen van de nieuwe accommodaties gemaild naar visumservice.nl welke nogmaals voor ons naar het Chinese consulaat gegaan zijn om te vragen of nu alles compleet is om een visum voor 60 dagen aan te vragen. Gisteren hebben we antwoord gekregen dat de papieren in orde lijken te zijn en dat het visum kan worden aangevraagd zodra onze paspoorten terug zijn van de Mongoolse ambassade.

Dus als alles goed gaat kunnen we eind mei onze paspoorten ophalen in Den Haag met daarin 3 visums.

 

Dan hebben we eindelijk zekerheid betreft onze droom en start van ons avontuur!

 

X Bart en Mo

Reactie schrijven

Commentaren: 0