Als je een reis naar China gaat maken is internet, met al zijn mogelijkheden, bijna onmisbaar. Of je nu wilt weten hoe laat de bus morgen vertrekt of je wilt kaartjes boeken voor de "bullit train" dan kun je dit allemaal online regelen. Maar ook als je wilt weten waar je heen moet lopen vanaf het station om bij je hotel te komen is het makkelijk als je hiervoor je telefoon kunt gebruiken, en dat de apps die je hebt ook werken in China.
VPN
Namelijk niet al onze gebruikelijke apps zijn in China toegestaan. Zo wordt alles wat met Google en Facebook te maken heeft geblokkeerd. Zo werkt google maps bijvoorbeeld niet en ook kun je niets op Instagram posten.
Hiervoor is natuurlijk wel een oplossing, genaamd "VPN". Een VPN zorgt ervoor dat jouw internetverbinding via een veilige server, in een door jou gekozen land, tot stand wordt gebracht. Het gebruik van een VPN is in China natuurlijk niet toegestaan en kun je daar ook niet downloaden via de appstore. Zorg er dus voor dat je een VPN hebt geïnstalleerd vóórdat je het land in gaat. Hier een link om te kijken welke VPN het best bij jou past.
Eenmaal een VPN aangeschaft kun je vrij gebruik maken van alle opties die het internet te bieden heeft, of je nu alles via WIFI doet of zelf een Chinese SIM-kaart gaat aanschaffen.
MOBIKE
Wanneer je aankomt in jouw eerste stad in China, of dit nu Beijing, Shanghai of Chengdu is, zul je overal mensen op kleine fel gekleurde fietsen zien rijden. Dit zijn leenfietsen welke voor iedereen te gebruiken zijn. Er rijden verschillende merken van deze fietsen rond in de steden en laat nou één van deze ook in Nederland gebruikt worden. "MOBIKE"is een oranje gekleurde fiets welke van het slot af te halen is door een QR code te scannen met jouw smartphone. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de app van Mobike. Ook deze is in Nederland te downloaden zodat je de Nederlandse versie op jouw telefoon hebt staan. Wanneer je dan €5,- op jouw account stort kun je dagenlang door de steden fietsen. Je kunt deze fietsen op willekeurige plaatsen in de stad tegenkomen en ook bijna overal laten staan.
China train booking
Als je op eigen initiatief China door wilt reizen zul je er niet aan ontkomen om zo nu en dan van lange treinritten gebruik te gaan maken. Omdat de treinstations vrij groot en druk zijn is het fijn als je jouw ticket vooraf al hebt geboekt. Ook kan het voorkomen dat de treinen volledig volgeboekt zijn wanneer jij denkt een ticket te gaan kopen op het station. Met de app van China train booking Kun je zien of er nog voldoende plaatsen zijn en je kunt deze eventueel ver vooruit boeken. Je krijgt dan een bevestiging toegestuurd waarin de Chinese tekst staat dat je, de door jou geboekte, tickets komt afhalen met een referentie nummer. Deze laat je samen met jouw paspoort zien bij het ticket loket op het treinstation en jouw kaartjes worden geprint en je treinreis kan beginnen!
Maps.me
Met deze app kun je offline gebruik maken van kaarten en navigatie. Als je geen VPN en/of internet hebt werkt de app Maps.me nog steeds. Je moet vooraf wel even de kaart downloaden van het land of de regio waar je naartoe wilt, maar dan kun je onbeperkt gebruik maken van alle functies. Ook kun je zelf locaties toevoegen waardoor de kaarten steeds uitgebreider worden.
Google translate
Veel restaurants in China hebben plaatjes aan de muur hangen van het menu. Dit is erg makkelijk als je nog een beetje wilt weten wat je voorgeschoteld krijgt. Maar wanneer er een menukaart onder je neus geschoven wordt met alleen maar Chinese tekens daarop wordt het toch lastiger. Google heeft hiervoor een handige app uitgevonden "google translate". Eerder noemde ik dat alle apps van google zijn geblokkeerd in China. Dit geldt natuurlijk alleen als je er online gebruik van wilt maken. Zorg er dan ook voor dat je in Google translate de talen Chinees, Nederlands en Engels hebt gedownload. Als je zowel Chinees als Engels hebt gedownload kun je offline gebruik maken van de camera functie in google translate. Dit houdt in dat je met de camera op jouw telefoon iedere gewenste chinese tekst in beeld kunt brengen en de app zal deze direct in beeld vertalen. Let op!! dit werkt alleen als je naar Engels vertaald, niet naar Nederlands.
DIDI
In China wordt er geen gebruik gemaakt van Uber maar van "DIDI" Met deze app kun je taxi's oproepen welke jou voor een vooraf vastgelegde prijs naar de, door jou gekozen, locatie brengen. Dat scheelt je een hoop 'handen en voeten' werk om duidelijk te maken waar je graag naartoe wilt èn je hebt geen prijsonderhandelingen meer met de chauffeur. De DIDI app is niet te downloaden via de android playstore wel kun je via de website van DIDI de app downloaden. Zet voor de download wel jouw telefoon op Engelse taal zodat de juiste versie van de app wordt geïstalleerd.
Als je je afvraagt hoe die Chinezen het allemaal doen...... WeChat!! Deze app is alles wat hierboven staat en nog veel meer in één. Het is de Chinese versie van WhatsApp, Facebook en Instagram in één app. Ook betaald iedereen met deze app en regelen ze er bus- en treintickets mee.
Zelf heb ik twee fantastische dagen gebruik mogen maken van de wonderen van WeChat voordat ik werd geblokkeerd. WeChat is namelijk een kindje van de overheid en is niet voor iedereen te gebruiken. Mijn account werd geblokkeerd ivm verdachte activiteiten. Misschien kwam het door gebruik van VPN maar na een aantal onbeantwoorde mails heb ik het opgegeven om mijn account te laten deblokkeren.
Voor meer handige apps wanneer je op reis bent check dan deze 10 reisapps
Reactie schrijven