· 

Duurzame reistips

Als je reist zul je merken dat je onbewust veel aan milieuvervuiling doet. De meeste reizigers vliegen toch een aantal keer tijdens hun wereldreis en ook ben je in veel landen aangewezen op water uit plastic flessen omdat het kraanwater niet geschikt is om te drinken. In veel winkels tijdens je reis wordt je al snel opgescheept met plastic tasjes en streetfood wordt vaak geserveerd in wegwerp materiaal. Soms krijg je het zo hup in je handen geduwd of zit er al een tasje om je zojuist gekochte boodschappen voor je er erg in hebt. Dat tasje kun je natuurlijk zo teruggeven, maar een koffie in een plastic bekertje waar het rietje al in geprikt is kun je wat lastiger teruggeven.

Wij kunnen helaas ook niet altijd om deze  genoemde voorbeelden heen aangezien er simpelweg niet altijd een alternatief is. 

Hier willen wij laten zien wat jij, als 'verantwoord' reiziger, kunt doen om jouw reis minder milieuvervuilend te maken.

duurzaam waterfilter

Met een waterfilter kun je kraanwater, en zelfs water uit een rivier of meer, drinkbaar maken. Door het gebruik van zo'n filter zul je minder of geen plastic flessen meer hoeven kopen. Naast dat dit natuurlijk beter is voor het milieu, bespaart het jou op den duur ook geld.

Er zijn verschillende soorten waterfilters op de markt van verschillende kwaliteit. Sommige filters kunnen meer liters filteren dan andere. Er zijn ook filters met een soort rietje en andere worden geleverd met een flexibele waterfles. 

Lifestraw heeft een mooi assortiment verschillende filters van goede kwaliteit. 

Klik op de afbeelding om zelf een lifestraw waterfilter aan te schaffen.

duurzame drinkfles

Lange busreizen, pittige hikes of gewoon een wandeling door de straten van die mooie stad. Er is altijd een moment dat je dorst krijgt en naar de fles grijpt. De verantwoorde reiziger heeft dan natuurlijk zijn eigen duurzame fles bij zich. Het is natuurlijk erg aantrekkelijk om op een snikhete dag een ijskoud flesje water te kopen. Maar dit flesje beland mogelijk in de enorme plastic soep in onze oceaan en dat is niet wat je wil. 

Wanneer je jouw eigen duurzame fles hebt kun je deze vullen met water uit je hotel of hostel voordat je vertrekt. Als je ook een waterfilter hebt kun je deze fles ook vullen met kraanwater.

Het is natuurlijk wel een nadeel dat je altijd met een fles loopt te sjouwen terwijl je al zo weinig ruimte hebt in jouw backpack. Maar ook hier is een oplossing voor; de "opvouwbare waterfles". Wanneer de fles leeg is kun je deze oprollen en neemt deze bijna geen ruimte meer in beslag.

Ook deze fles aanschaffen? Klik op de afbeelding.

duurzaam bestek

Die heerlijke kom noodles in Vietnam of zo'n bakje Italiaans ijs op de hoek van de straat in Rome. Er gaat niets boven de smaken, geuren en beleving van streetfood. Alleen wordt het vaak aangereikt in wegwerp materiaal. Hier kun je niet altijd veel aan doen, maar als je op pad gaat met een "spork" kun je in iedergeval die wegwerp eetstokjes weigeren of dat plastic lepeltje in die heerlijke coupe ijs afslaan.

Een spork is een kleine handige tool die wegwerp bestek overbodig maakt. Het is een combinatie van een lepel (spoon) en vork (fork).

Bestel jouw spork door op de afbeelding te klikken. 

duurzame lichtgewicht rugtas

De grote hoeveelheid plastic tasjes, die overal worden aangeboden is een, veel voorkomende, "doorn in het oog" in de prachtige natuurparken in veel landen. De tasjes die in supermarkten en andere winkels, vaak ongevraagd, worden meegegeven belanden met grote regelmaat op straat of in het water. Net zoals in Nederland nemen wij, tijdens het reizen, altijd een eigen tas mee als we de straat op gaan, zodat we de plastic tasjes kunnen weigeren. Natuurlijk is het niet plezierig om de hele dag met jouw, toch nog vrij grote, "daypack" rond te lopen. Maar gelukkig zijn er lichtgewicht rugzakken welke makkelijk op te vouwen zijn en weinig ruimte in beslag nemen wanneer je deze in je backpack opbergt.

Bekijk verschillende rugtassen door op de afbeelding te klikken.

duurzaam rietje

Wandelend door de stad op een bloedhete dag snak je soms naar zo'n heerlijk koud sapje. Vooral in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kun je altijd wel ergens een vers fruitsapje kopen. Meestal gaat hier een grote schep ijsblokjes in waardoor het drinken zonder rietje gegarandeerd een vlek op gaat leveren in je pas gewassen shirt. Maar het plastic rietje is één van de grootste vervuilers van onze oceanen. Gelukkig zijn er tegenwoordig duurzame rietjes op de markt en sommige cafés maken hier ook al gebruik van. Maar veelal wordt nog steeds de vervelende plastic variant gebruikt. Als je zelf een metalen of bamboe rietje meeneemt kun je die andere weigeren. Na gebruik even afspoelen of wassen en hij kan je tas weer in, klaar voor het volgende heerlijke drankje. 

Wil jij ook een eigen duurzaam rietje? Klik op de afbeelding.

duurzame maaltijd

We weten allemaal dat het eten van (veel) vlees milieubelastend is. Maar wanneer je op reis bent en er wordt zoveel lekker eten aangeboden is het niet altijd makkelijk om geen vlees te eten. Wij eten zelf veel streetfood en zoveel mogelijk lokale gerechten. Deze gerechten bevatten in veel landen vlees. Al merk je ook wel dat in een aantal landen het eten van vlees een luxe is en dat deze gerechten ook prijziger zijn dan vegetarische gerechten. Maar ben je vegetariër of wil je gewoon net als wij ook weleens voldoende keuze hebben in verschillende vegetarische gerechten dan kun je gebruik maken van de app "Happy Cow". Deze app laat zien waar zich vegetarische eetgelegenheden bevinden bij jou in de buurt. Deze app staat ook vermeld in ons blog "10 apps voor op reis"

reis duurzaam

Treinen en zelfs die oude gammele bussen met hun zwarte uitlaatgassen produceren minder CO2 dan een gemiddeld modern vliegtuig. Wanneer je verre reizen wilt maken ontkom je er niet aan om je per vliegtuig te verplaatsen. Zeker als je landen als Indonesië en de Filipijnen gaat bezoeken is het vliegtuig de meest voor de hand liggende vervoersmiddel. Maar in Centraal-Amerika en Zuidoost-Azië is het transport over land goed geregeld en kun je op veel plaatsen de grens over en krijg je een visum bij de grenspost. Wij proberen onze reizen zo te plannen dat we zo min mogelijk hoeven te vliegen. Bij sommige grensovergangen betekent dat wel dat je vooraf wat informatie moet verzamelen. Zo krijg je in Vietnam alleen een "visa on arrival" wanneer je land op een vliegveld. Dit houdt in dat je vooraf een visum moet regelen als je het land binnenkomt over land (vanuit China bijvoorbeeld). Je kunt hier meer over lezen in ons blog "van China naar Vietnam".

Heb je te weinig tijd of leent jouw reisplanning zich niet om over land te reizen dan kun je altijd kiezen voor CO2 compensatie bij het boeken van jouw vlucht. Je betaald dan iets meer zodat er door verschillende organisaties CO2 compenserende acties kunnen worden uitgevoerd. Op de site van 3opReis staat uitgelegd hoe dit werkt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die jij kunt doen om jouw reis zo duurzaam mogelijk te laten zijn.

Wat wij het belangrijkste vinden is dat er meer bewustzijn komt omdat de gezondheid van onze planeet niet vanzelfsprekend is. Wij denken  dat we allemaal ons steentje bij kunnen/moeten dragen voor een gezonde toekomst van onze aarde. Daarom is het delen van kennis en het bespreekbaar maken van de huidige milieuproblemen noodzakelijk. 


Wanneer je iets van de bovenstaande artikelen aanschaft via de link in de afbeelding of de links op onze site naar Bol.com of Coolblue, zullen wij een percentage van de aankoopsom krijgen en het kost jou niets extra. Hierdoor kunnen wij onze droom voortzetten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0