· 

Van China naar Vietnam

Als je vanuit China naar Vietnam wilt reizen zul je merken dat hier verschillende manieren voor zijn. Wij hebben gekozen om over land te reizen omdat dit goedkoper is en minder CO2 uitstoot heeft dan een vliegtuig.

Wanneer je Vietnam binnen wilt komen over land kan dit vanuit een aantal steden in China. Vanzelfsprekend liggen deze steden in het zuiden van het land.Nanning en Kunming zijn de 2 grootste steden van waaruit je direct Vietnam in kunt reizen. Wat fijn aan deze steden is dat je hier ook je visum kunt regelen voor Vietnam. Waarschijnlijk heb je ergens gelezen dat er voor Vietnam een "Visa on arrival" mogelijk is, maar dit geldt alleen wanneer je het land binnenkomt via één van de drie grote vliegvelden (Hanoi, Ho Chi Minh of Da Nang). Als je Vietnam over land wilt betreden zal er een visum in jouw paspoort moeten zitten. Wees gerust dit is niet moeilijk. Zorg wel dat jouw planning klopt zodat jouw Chinese visum lang genoeg geldig is wanneer je een aanvraag doet voor jouw Vietnamese visum. Dit kan namelijk 3 tot 6 werkdagen duren.

Wat je nodig hebt voor een Vietnamees visum is je paspoort en 1 pasfoto van het reguliere Nederlandse formaat (3,5 x4,5cm). Wij hadden gelezen dat je een ander formaat (4x6cm) pasfoto nodig hebt voor het Vietnamese visum maar dat was op 03-09-2019 helemaal niet nodig, De kosten waren 73 euro per visum voor 3 maanden. 

De locaties in Kunming en Nanning zijn bij het Vietnamese consulaat. Openingstijden zijn van 8:30uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 17:30uur.

Over de locatie in Kunming kan ik vertellen dat het in een groot gebouw zit dat via een hotel te bereiken is. Het consulaat zit op de 5e verdieping. Zorg ervoor dat je een Chinese vertaling op jouw telefoon hebt gemaakt van bijvoorbeeld "ik ben op zoek naar de Vietnamese ambassade" 我在找越南大使館

Vraag bij het aanvragen van het visum wanneer je jouw paspoort weer kunt ophalen zodat je weet wanneer je jouw bus- treinticket kunt gaan regelen. Wanneer je een ticket wilt boeken in China heb je namelijk jouw paspoort nodig dus je kunt niet alles tegelijk in gang zetten. 

Wij hebben 3 dagen op ons paspoort moeten wachten en hebben daarna een busticket geboekt naar Hekou. Deze plaats ligt tegen de grens aan met aan de Vietnamese kant Lao Cai. De bus naar Hekou stopt onderweg in Mengzi waar je moet overstappen op een andere bus. De buschauffeur kan je hierbij helpen omdat er opnieuw een ticket moet worden gehaald waar jij al voor hebt betaald in Kunming.

Wanneer je op het busstation aankomt in Hekou zul je een taxi moeten nemen naar de grenscontrole. Het douanegebouw heeft 2 verdiepingen. Om het land uit te gaan zul je naar de bovenste verdieping moeten om in de rij te gaan staan. Eenmaal de Chinese kant van de grenscontrole te hebben afgehandeld loop je over de brug de rivier over welke China van Vietnam scheidt. Aan de andere kant van de brug vind je het gebouw van de Vietnamese grenscontrole. Na wat "strenge blikken" krijg je je stempel en kun je jouw eerste kom "Pho" gaan eten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0