· 

Voorbereiden op een wereldreis


wereldkaart met voorbereiding op wereldreis

In de zomer van 2018 hebben wij de knoop doorgehakt om onze baan op te zeggen, ons huis te verkopen en op wereldreis te gaan. De voorbereidingen kunnen beginnen!!

Na contact te hebben gehad met de makelaar, om ons huis in de verkoop te gooien, zijn we, op internet, ervaringen van anderen gaan lezen om erachter te komen wat we moeten regelen voordat we op reis kunnen. Na verschillende verhalen over regels en wetten in Nederland hebben wij besloten om ons volledig uit te schrijven uit Nederland omdat dit ons meer vrijheid op zou leveren. Tijdens onze reis zijn we inmiddels meer mensen tegen gekomen welke voor langere tijd rondreizen die hetzelfde gedaan hebben of juist iets heel anders. Het is allemaal afhankelijk van wat je zelf wilt en wat jij belangrijk vind.

In dit artikel zullen we een aantal keuzes doornemen, vertellen we hoe wij dit hebben gedaan en geven we advies over de verschillende opties.


Huis verkopen of verhuren

Als je, net als wij, een koophuis met hypotheek hebt vraag je je natuurlijk af of het verstandig is om het huis te verkopen of te verhuren. Wij hebben ervoor gekozen om ons huis te verkopen. Het was ons eerste huis en we woonden er al 10 jaar, we weten niet hoe lang onze reis gaat duren en willen waarschijnlijk toch helemaal opnieuw beginnen als we ooit terug naar Nederland komen. Als je een wereldreis gaat plannen voor bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar omdat je een 'sabbatical' hebt genomen is het misschien veel fijner om jouw huis te verhuren. Ook dit kun je op verschillende manieren aanpakken en het is belangrijk dat je hier goede afspraken over maakt. Je kunt hiervoor een verhuurmakelaar inschakelen, welke op zoek gaat naar de juiste huurder en als contactpersoon kan optreden wanneer de huurder bijvoorbeeld geen warm water meer uit de kraan krijgt terwijl jij zojuist een duik hebt genomen in die prachtig blauwe oceaan vanaf dat afgelegen onbewoonde eiland. Wanneer je op wereldreis bent wil je natuurlijk optimaal genieten en je geen zorgen hoeven maken over de situatie thuis.

Bedenk wel dat het verhuren van je huis waarschijnlijk geen of weinig geld oplevert. Wanneer je goede afspraken maakt kun je alle kosten eruit krijgen en met een beetje geluk is alles nog heel wanneer je weer thuis komt.

Als je er, net als wij, voor kiest om jouw huis te verkopen zit je natuurlijk weer met hele andere vragen. Wanneer wordt het verkocht? Wat doe ik met de inboedel? Hoe beëindig ik mijn hypotheek? Voor ons was de onzekerheid over wanneer en voor welke prijs het huis verkocht zou worden het meest vervelend. Maar wanneer de koopovereenkomst getekend is kun je plannen maken voor de rest. Een bezoek aan de bank voor het stopzetten van de hypotheek. Ook moet je er aan denken dat de verzekeringen mbt het huis en de hypotheek worden stopgezet, evenals de stroom en gas voorziening en de internet en tv maatschappij. Wanneer je alle einddatums hebt opgegeven aan de betreffende instanties kun je gaan bedenken wat je met de inboedel gaat doen. Wij hebben het geluk gehad dat alles overgenomen werd door de nieuwe eigenaar. Dit was afgesproken en de verkoopsom was hierop afgestemd. Wanneer dit niet het geval is kun je proberen via marktplaats zoveel mogelijk te verkopen, spullen weg te geven aan vrienden en familie of naar de kringloopwinkel. Je kunt er ook voor kiezen om een opkoper in te schakelen. Deze komt kijken en spreekt een totaalbedrag af voor alle meubilair wat in huis staat. Hierna komt hij het zelf allemaal ophalen en ben jij er vanaf. Wanneer je van plan bent ooit nog in Nederland terug te komen en ergens opnieuw te beginnen kun je er ook voor kiezen om jouw spullen op te slaan. Als je binnen jouw kringen niemand hebt die dat eventueel voor je wilt doen kun je ook een container huren waar je jouw spullen in kunt zetten, welke dan voor jouw bewaard wordt. Hier betaal je natuurlijk wel maandelijks een bedrag voor.

Zo zie je dat er verschillende mogelijkheden zijn om jouw huis en spullen achter te laten. Het is compleet afhankelijk van wat jouw plannen zijn en wat je wilt als je terug komt.


Baan opzeggen of sabbatical

Als jouw baan jouw passie is en jouw collega's zijn echte vrienden is het natuurlijk zonde om dit alles op te zeggen om te gaan reizen. Tegenwoordig is het binnen veel bedrijven goed mogelijk om een sabbatical aan te vragen voor een aantal maanden of een jaar. Dit houdt in dat je voor de afgesproken tijd onbetaald verlof hebt en daarna tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden weer terug kunt komen in jouw oude functie. Dit betekent ook dat jouw wereldreis een einddatum heeft en daarmee ook een planning. Als je dit niet wilt kun je jouw baan opzeggen en zul je weer een nieuwe moeten vinden als je ooit weer terug in Nederland bent. Wij hebben er beide voor gekozen onze baan op te zeggen omdat we geen einddatum aan onze reis willen hangen en volledig vrij willen zijn.

Ook hier geldt weer dat de keuze afhankelijk is van jouw plannen en doelen. Dit is heel persoonlijk.


uitschrijven of niet

Wanneer je jouw hele leven al in Nederland hebt gewoond heb je er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan wat voor rechten en plichten er aan vast zitten. Wanneer je een lange reis gaat maken is het de moeite waard hier eens goed naar te kijken want er zijn wetten mbt het verlaten van Nederland, ook al is het voor bepaalde tijd. 

Iedere Nederlander heeft recht op zorg en is ook verplicht daarvoor te betalen. Wanneer je van plan bent langer dan 8 aaneengesloten maanden buiten Nederland te verblijven vervalt het recht op een Nederlandse zorgverzekering en ben je verplicht jezelf uit te schrijven bij de gemeente. Wanneer je jouw zorgverzekering vraagt zullen zij waarschijnlijk zeggen dat dit niet nodig is en dat je gerust bij hun verzekerd kunt blijven. Je betaalt dan voor iets waar je geen recht meer op hebt en ze zullen waarschijnlijk niet volledig uitkeren wanneer er met jou iets gebeurd als je langer dan 8 maanden buiten Nederland bent. Meer informatie kun je vinden op de site van de SVB (sociale verzekeringsbank). Hier kun je jouw situatie laten toetsen en zij zullen dan een rapport opmaken. Met dit rapport kun je naar jouw huidige zorgverzekering en zij zijn verplicht te handelen naar de uitslag van de SVB. Zonder Nederlandse zorgverzekering wil je natuurlijk een alternatief. Dat kan! Check de website van JOHO of Allianz voor informatie over verschillende reisverzekeringen welke ook ziektekosten dekken. Vaak zijn deze verzekeringen veel goedkoper dan jouw huidige ziektekostenverzekering en is het ook direct een doorlopende reisverzekering.

Wanneer je je uitschrijft bij jouw gemeente zullen zij een nieuw adres willen hebben waar zij eventueel post naartoe kunnen sturen. Je kunt hiervoor een postadres aanvragen, maar dit kost maandelijks geld. Wij hadden een briefadres, maar deze is maar 3 maanden geldig. Hierna weet de Nederlandse staat niet meer wat ze moeten doen want er is geen regel voor mensen die Nederland verlaten en zich niet gaan vestigen in een ander land, maar blijven reizen. In ons geval werd verteld dat ze niet wisten wat ze nu moesten doen en hebben ze ons briefadres maar aangehouden.

Ook geldt wanneer je jezelf uitschrijft, dat je geen AOW meer opbouwt (2% per jaar). Nu is het zo dat de AOW leeftijd voor mensen, geboren na 1980, al boven de 70 jaar ligt en waarschijnlijk alleen nog maar gaat stijgen. Dus kun je jezelf ook de vraag stellen hoeveel AOW je eigenlijk gaat ontvangen voordat je hart ermee stopt.

Als je niet van plan bent jezelf uit te schrijven en dus jouw huidige zorgverzekering aanhoudt zorg er dan voor dat je een goede reisverzekering afsluit welke ook ongevallen in het buitenland dekt. Jouw zorgverzekering mag officieel niet uitkeren wanneer jij langer dan 8 maanden in het buitenland bent. En zij zullen zich hier ook aan houden als het hun geld bespaard. 

Zoals bij alle keuzes in het leven is ook deze erg persoonlijk. Maar hier zitten wel degelijk wettelijke verplichtingen aan.


Reisplanning

Nu je de beslissing gemaakt hebt op welke manier en voor hoe lang jij Nederland achter je gaat laten, kun je een globale reisplanning maken. Wij hebben ervoor gekozen om bijna alle lijntjes met Nederland door te knippen en zonder einddatum ons avontuur aan te gaan. Toch hebben wij ook een planning gemaakt over hoe onze reis zal verlopen. Wij zijn begonnen met de transmongolië-express waarvoor we 3 visums moesten aanvragen en veel papierwerk in orde moesten maken voordat we onze reis konden starten. Het is natuurlijk erg afhankelijk waar je jouw reis gaat starten, maar het is goed om te weten of je voor de landen, welke je wilt bezoeken, een visum nodig hebt en hoe je die aan moet vragen. Ook is het wel fijn om te weten wat voor kleding je mee moet nemen naar de landen waar je naartoe wilt reizen en wat de weersverwachting is rond de periode dat jij van plan bent daar naartoe te gaan. Je wilt namelijk niet in het orkaanseizoen op een Caribisch eiland zitten. Of in het regenseizoen een 10 daagse hike in Nepal gaan doen. Check voor je vertrek het klimaat van de landen welke jij wilt bezoeken en maak zo nodig een alternatieve route zodat jouw wereldreis niet compleet in het water valt. 

Ook is het goed om te checken hoe lang jouw paspoort nog geldig is. Wanneer je voor een jaar gaat reizen is het aan te raden dat jouw paspoort minimaal anderhalf jaar geldig is. Veel landen eisen een paspoort dat na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer je van plan bent om zonder einddatum te gaan reizen raad ik aan om een paspoort mee te nemen dat minimaal 5 jaar geldig is zodat je niet binnen een jaar op zoek moet naar een Nederlandse ambassade om een nieuw paspoort aan te vragen.

Als je een reisplanning maakt kun je ook nagaan of je inentingen nodig hebt voor de landen die wilt bezoeken. Je kunt dan ook direct jouw gele paspoort (vaccinatieboekje) aanvragen. Voor het bezoeken van sommige landen is dit nodig zodat je aan kunt tonen dat bent ingeënt tegen besmettelijke ziekten zoals gele koorts.


budget en geldzaken

Hoe lang je gaat reizen is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel geld je te besteden hebt en welke landen je bezoekt. Het budget wat je voor jezelf opstelt hangt natuurlijk ook af van de dingen die je wilt gaan doen. Je kunt ervoor kiezen om snel te reizen of juist veel local bussen te nemen. Hier zit duidelijk prijsverschil in en zal ook een grote invloed hebben op jouw dagelijks budget. Ook kun je ervoor kiezen om in luxe hotels te slapen of juist in grote muffe slaapzalen. Al deze keuzes hebben uitwerking op jouw budget. Wij hebben voor vertrek een app (travelspend) gedownload welke ons budget bijhoudt zodat we weten hoeveel ruimte er nog is en of we het goed doen. 

Het is ook verstandig om een thuisblijver te machtigen over jouw bankrekening. Mocht het zo zijn dat je jouw bankpas kwijt bent of er moeten andere bankzaken geregeld worden, dan kan de thuisblijver dit voor jou regelen. Ik raad ook aan een creditcard aan te schaffen. Het kan somt handig zijn om geld op te nemen bij geldautomaten welke niet gebruikt kunnen worden met een gewone betaalpas. Ook kunnen sommige websites waar je hotels kunt boeken vragen naar een creditcard garantie voordat je kunt boeken.

Als je in Nederland ingeschreven blijft staan en dus een Nederlandse zorgverzekering behoud kun je hiervoor zorgtoeslag aanvragen. Wanneer je geen of weinig inkomen hebt, heb je in Nederland recht op zorgtoeslag.

Afhankelijk van de landen die je bezoekt en het geld op jouw bankrekening kun je jouw budget bepalen lees hier een globale schatting van de kosten per land.


Nu je jouw keuzes hebt gemaakt en een concreet plan hebt van hoe jouw reis eruit gaat zien is het tijd om je fysiek voor te bereiden en de laatste spulletjes aan te schaffen. Als je een indruk wilt krijgen van de spullen die wij bij ons hebben neem dan een kijkje in onze kleine webshop. Hier vind je verschillende spullen waarover wij erg tevreden zijn dat we ze hebben meegenomen. Ook kun je hier lezen welke apps wij onmisbaar vinden tijdens het reizen en waarvan sommige handig zijn om al in Nederland te downloaden. En ben je, net als wij, van plan om zo duurzaam mogelijk te reizen lees dan ons blog met tips over hoe jij jouw reis duurzamer kunt maken.

Ben je van plan om te gaan werken of vrijwilligerswerk te doen kijk dan even op onze pagina over verschillende organisaties welke jou daarmee kunnen helpen.

Wanneer je vragen hebt over jouw situatie kun je altijd mailen of reageren onderaan dit artikel voor advies.

Reactie schrijven

Commentaren: 0